Gezinsondersteuning

Gezinsondersteuning in de eigen woonomgeving voor kinderen.

 

Heeft bij jullie in het gezin één van de kinderen of één van de ouders een beperking? Dat kan best een een uitdaging zijn. Kom je daar zelf niet goed uit, dan kun je voor gezinsondersteuning terecht bij Cassandra zorg.

 

De gezinsondersteuner gaat met de ouders thuis in gesprek. Waar lopen jullie tegen aan? Waar hebben jullie hulp bij nodig?

 

Gezinsondersteuning zorgt ervoor, dat jij en je gezin ontlast worden in de dagelijkse leefsituatie.

 

De gezinsondersteuner organiseert en coördineert de hulp en zorg rond je gezin. Ook wordt er gekeken of er mensen in jullie omgeving zijn, die een handje willen helpen, zoals vrienden, familie of buren. Als dat lukt, dan is dat fijn, aangezien jullie dan zo weinig mogelijk hulpverleners nodig hebben om krachtiger te worden als gezin.

 

Gezinsondersteuning voor je kind met een niet-aangeboren hersenletsel (NAH) en/of lichamelijke beperking.

 

Opgroeien met een lijf met beperkingen heeft grote impact. Dat geldt in eerste instantie voor kinderen en jongeren, die gezond geboren zijn en op een bepaalde leeftijd een aandoening krijgen (denk aan kanker, reuma, NAH of diabetes). Zij hebben een gezond lijf gehad. Nadat er een aandoening is vastgesteld, merken zij vaak heel bewust wat ze eerst allemaal konden en nu niet meer. Dat is een zeer ingrijpend verlies.
Maar ook kinderen en jongeren, die geboren zijn met een lichamelijke aandoening (denk aan spierziekte, stofwisselingsziekte, Spina Bifida of cerebrale parese) ervaren wat het betekent dat hun lijf niet goed functioneert, ook al hebben ze nooit een gezond lijf gehad. Dat komt omdat kinderen en jongeren wel aan anderen zien wat je met een gezond lijf kunt; lopen en rennen, duidelijk praten, schrijven, hele dagen naar school kunnen. Ook dat is een ingrijpend verlies, als je je realiseert dat je nooit zult lopen of jezelf zonder hulp zult kunnen aankleden.

 

Het leren omgaan met een dergelijk ingrijpend verlies is een rouwproces. In dit proces slingeren kinderen en jongeren als het ware voortdurend heen en weer tussen, aan de ene kant de focus op hun mogelijkheden en aan de andere kant de impact van wat ze niet (meer) kunnen. De manier waarop ze dit doen is uniek, iedereen gaat op zijn/haar eigen manier om met zijn beperkingen. Handicapbeleving is voor iedereen anders en vraagt dan ook om een benadering, die afgestemd is op de individuele behoeften. 

 

Om kinderen en jongeren te laten ontdekken wie ze zijn, welke talenten ze hebben en zelfvertrouwen te laten opbouwen, is het belangrijk dat er niet alleen aandacht is voor hun mogelijkheden en kansen. Er is juist ook aandacht nodig voor de beperkingen en zorgen, die ze hebben. Juist als beiden aandacht krijgen, bouwen kinderen en jongeren veerkracht op en kunnen ze confrontaties met hun beperkingen steeds beter aan.

 

Elk kind heeft recht om zo normaal mogelijk op te groeien, in zijn eigen omgeving.